Erik Zwaga

Erik Zwaga is geboren in Ulft in 1960. Als jongste uit een gezin van 6 kinderen is hij in 1980 begonnen met schilderen. De eerste “schilderlessen” kreeg hij van zijn oudste broer, Theo Zwaga die 19 jaar ouder was. Theo schilderde landschappen, zeegezichten en bloemstillevens in de stijl van de Romantische school. Geïnspireerd door zijn broer en de lessen die hij van hem kreeg, is Erik ook gaan schilderen in de trant van de Romantische school.

Later toen zijn broer Theo was verhuisd naar Ierland bezocht Erik musea om de techniek van het schilderen te bestuderen. In die tijd waren Koekoek en Schelfhout zijn grote voorbeelden en zijn inspiratiebron. Zo ontwikkelde Erik zich, als autodidact, zijn eigen schilderstijl.

Na een periode van experimenteren in een meer abstracte richting heeft Erik uiteindelijk toch weer gekozen voor de rustige werkwijze van het realisme.

Erik schildert nu stillevens. Stillevens die zich kenmerken door een warm kleurgebruik waarbij de sfeer van de schilderijen rust en stilte uitstralen. Typerend voor zijn werk is het kleurgebruik. Warme en koele kleuren worden vaak tegenover elkaar gezet.

Ik bedenk niets van tevoren, ik probeer de dingen te latenontstaan. Op het atelier heb ik een kast vol met objecten die ik mooi vind. Vaak zijn het objecten die vergankelijkheid laten zien. Voorwerpen waarvan als het ware de geschiedenis af te lezen is. Ik “speel“ net zolang met die voorwerpen, vaak in combinatie met groenten of fruit, net zolang tot de juiste verhouding in kleur, vorm en sfeer ontstaat. De voorwerpen moeten wat met elkaar gaan doen.”

Erik Zwaga woont nu in Brummen en hij heeft zijn atelier in Klein Amsterdam. Klein Amsterdam is een buurtschap, onderdeel van de gemeente Voorst, bij Zutphen en ligt midden tussen de weilanden van de IJsselvallei.