Filiberto Montesinos Castañón

Filiberto Montesinos Castañón werd geboren in 1972 te Tuxtla Gutierrez in de Mexicaanse staat Chiapas. Al vanaf zijn 10de verjaardag begon hij schildertechnieken te leren in het culturele centrum van Cintalapa in Chiapas. Hij behaalde een licentie in bedrijfsbeheer bij het Centrum voor Professionele Studies “Fray Bartolome de Las Casas” in Chiapas en studeerde kunst bij de Universiteit voor Wetenschappen en Kunst van de staat Chiapas (UNICACH).

Na het volgen van cursussen in creativiteit bij de Autonome Volksuniversiteit van de staat Puebla (UPAEP), waar hij zijn werk voor het eerst presenteerde, in 1993, begon Filiberto zijn kunst gedurende private evenementen door gans Mexico tentoon te stellen. Sindsdien kon zijn werk internationaal bewonderd worden in grootsteden zoals Los Angeles, New York, Parijs, Berlijn, Wenen, Madrid, Brussel en nog veel anderen.

Het uitgangspunt en primaire doelstelling van elk van Filiberto’s werken is de creatie van een krachtige muurschildering met ziel en textuur. Daarom behandelt hij bijna altijd zijn doeken vooraf met opeenvolgende lagen van een rijk mengsel van olieverf en zand. Het zand dat voor zijn „Zwart-witte“ collectie gebruikt werd kwam uit de woestijn van Palm Springs en symboliseert het verband tussen Mensen, Aarde en Kunst. Recentere schilderijen, die hij in Duitsland uitvoerde, werden geboren op een laag van zachter rivierzand, hoofdzakelijk van de Rijn, en verbergen dus onder een sterke Mexicaanse artistieke laag een beetje van de ziel en de grond van hun „geboorteplaats“, wat ze dan ook laat vloeien met de lokale energieënstromen die Aarde, Kunst en Mensen met elkaar verbinden.

Een interessant anekdotisch gevolg van het gebruiken van deze techniek is de versnelde slijtage die door het zand op de borstels ontstaat, en het noodzakelijk maakt om een volledig nieuwe reeks borstels voor elk nieuw schilderij te gebruiken, wat elk van hen dan ook tot iets unieker maakt dan wat het oog eigenlijk kan vangen.

De hoop van Filiberto is dat elk stuk van zijn kunst op de schoonheid van het leven in harmonie met de natuur, met volle eerbied voor haar integriteit, zou wijzen, of de natuur nu verwijst naar bloemen, succesvolle Mensen of Mensen in nood.

Vandaag leeft Filiberto in Stuttgart. Hij is lid van de Duitse Federale Vereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK) en van de Vereniging van Beeldende Kunstenaars van Württemberg (VBKW).